image image image image image image
Φυσική ομορφιά Επισκεφθείτε τον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό 
της Ελλάδας και τον καταπράσινο Κίσσαβο 
και απολαύστε το μοναδικό φυσικό κάλλος
της Θεσσαλίας.    
Μετέωρα Το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων
και η Θρησκευτική παράδοση της περιοχής με τα
μοναστήρια στις κορφές των βράχων κάνουν
τα Μετέωρα μοναδικά.    
Λίμνη Πλαστήρα Τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι
η Λίμνη Ν. Πλαστήρα αποτελεί ένα μοναδικό
προορισμό για ξεκούραση αλλά και
δραστηριότητες κοντά στη Φύση.    
Παραδοσιακά Χωριά Πολλά είναι τα παραδοσιακά χωριά
στα βουνά της Θεσσαλίας, που ξεχωρίζουν
για την αρχιτεκτονική και την παράδοσή τους.    
Πήλιο Το Βουνό των Κενταύρων είναι ιδανικό
τόσο για χειμερινές όσο και καλοκαιρινές διακοπές.    
Σποράδες Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόνησσος.
Ανακαλύψτε την μοναδική ομορφιά 
των Σποράδων.  

Περτούλι

Γενικά

Το Περτούλι, που είναι χτισμένο στα 1150 μέτρα και περιτριγυρισμένο από τα  βουνά Νεράϊδα, Κόζιακας, Λουπάτα και Αυγό, είναι ένα παραδεισένιο χωριό με πυκνά δάση,όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη τηνορεινή Ελλάδα. Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα Περτουλιώτικα λιβάδια,όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, στα οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται το ξακουστό αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Το Περτούλι διαθέτει ένα δυνατό τουριστικό υπόβαθρο  που το καθιστά ως έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς.
Ιστορικά, το Περτούλι πρωτοαναφέρεται στον κώδικα 221/8α της Μονής Βαρλαάμ  στις αρχές του 10ου αι., ενώ στα 1720 επειδή έπεσε επιδημία πανούκλας ερημώθηκε και ξανακατοικήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα στον οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού (Μπερτούλι, το χωριό του Μπέρτα). Επίσης, το όνομα Περτούλι συναντάται και σε κατάστιχο του Μεγάλου Μετεώρου το 1741, όπως και σε αναφορά των κατοίκων του Ασπροποτάμου προς τον πασά των Τρικάλων το 1841. Τον Ιούνιο του 1823 κάηκε από τον Αρβανίτη Σελιχτάρ Μπόδα μαζί με το Νεραϊδοχώρι και την Πύρρα και έτσι καμμένα τα βρήκαν όταν τα επισκέφθηκαν το 1826, ο Στουρνάρης και ο Κασομούλης. Το Περτούλι ξαναχτίζεται στα 1841 όπως και ο πύργος του Χατζηγάκη, εγγονού του Χατζή Μπέρτα που σώζεται μέχρι σήμερα. Το 1943 η ιστορία επαναλαμβάνεται και το Περτούλι καταστρέφεται, γιατί ήταν η έδρα του Κοινού Γενικού Στρατηγείου των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων κατά των Άγγλων.

Υποδομές
Το Περτούλι διαθέτει ξενώνες, δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες μπαράκια, και ότι άλλο χρειαστείτε.


Πρέπει να δείτε

 

 • Την  Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1863), τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού
 • Το «Κοκκινοστέφανο», ένα βυζαντινό ή μεσαιωνικό φρούριο, δίπλα στο βουνό «Γκιώνα»
 • Την Εκκλησία της Αγίας Κυριακής
 • Την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
 • Τον Πύργο του Χατζηγάκη (1841), εγγονού του Χατζή Μπέρτα, ο οποίος έχει αναστηλωθεί βάση φωτογραφιών και γκραβούρων που αποκαλύπτουν την πρώτη του μορφή.
 • Το πέτρινο «Γεφύρι της γριάς», που βρίσκεται στο «φαράγγι της Μάνας», που διασχίζεται από τον παραπόταμο του Αχελώου και αποτελεί αξιόλογο μνημείο καθώς πάνω στο γεφύρι υπάρχουν σκαλισμένες παραστάσεις με εξαιρετική τέχνη.
 • Το «Μπαζέικο μύλο»: στη δεξιά όχθη φαντάζει πλαγιαστή πλακανίθρα πάνω στην οποία βρίσκεται κουλουριασμένη πετρωμένη πέστροφα.
 • Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων, όπου ζούν σπάνια ζώα και αναπτύσσεται μια μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας, με πολλούς διαμορφωμένουςχώρους αναψυχής, ποταμάκια, γραφικά γεφυράκιακαι πολλά έλατα.
 • Τα Περτουλιώτικα λιβάδια, τα οποία διασχίζονται από τον «Ξεριά» ή «Περτουλιώτικο» ποταμό που τα χωρίζει σε εξαιρετικά μαιανδρικά σχήματα, και τα οποία στην ντόπια διάλεκτο ονομάζονται «κουλούρια».
 • Η Λίμνη Κόζιακα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές «Αστραπή» και «Αρβανίτες» (1.500-1.600 μ.)
 • Το Φαράγγι της Μάνας, το οποίο διασχίζεται από τον παραπόταμο του Αχελώου και αποτελεί βιότοπο για αρκούδες, λύκους και ελάφια
 • Το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων, που γίνεται ιδιαίτερα γραφικό όταν το χιόνι σκεπάζει την περιοχή και προσφέρει μια εικόνα που αξίζει να την δει κανείς από κοντά.

Προτάσεις

 • Δίπλα στο Περτούλι και στο χιονοδρομικό του Περτουλίου, βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο "Ξύλινο Χωριό" κατασκευασμένο από  κορμούς έλατου, με σοφίτες και τζάκι να κοιτούν τις υπέροχες πλαγιές του Κόζιακα της Πίνδου.
 • Στο Περτούλι βρίσκεται και η "Ταβέρνα του Παναγιώτη" μια πολύ καλή πρόταση για φαγητό για τους επισκέπτες του.

 

Γύρω από το χωριό
Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλιυπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα ιδιαίτερο τουριστικό Χιονοδρομικό Κέντρο αφού είναι βουτηγμένο στα έλατα και η απόσταση του από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα είναι πολύ μικρή. Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο είναι κέντρο συγκέντρωσης πολλών φίλων του σκι.

Δείτε το Περτούλι

 
Το Περτούλι
Η πλατεία του χωριού
   
Σπίτι του χωριού
Περτουλιώτικα λιβάδια
   
Εκκλησία του χωριού
 
Εκκλησία του χωριού

Hotel Booking

booking-world static banner

Προτάσεις Διαμονής

Site Search

Στατιστικά

Μέλη : 17
Περιεχόμενο : 185
Σύνδεσμοι : 5
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 3193180

Who's Online

Έχουμε 59 επισκέπτες συνδεδεμένους
GreekEnglish (UK)

Facebook connection

Προτάσεις

ikion diving small Η αίσθηση της κατάδυσης στο απέραντο γαλάζιο της Αλοννήσου είναι πρόκληση.

Το ΙΚΙΟΝ DIVING με έμφαση στην ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον προσφέρει αυτή την εμπειρία.To Ikion Divers, είναι ένα Θέρετρο Καταδύσεων τόσο για νέους όσο και για πιστοποιημένους δύτες. Το καταδυτικό κέντρο βρίσκεται στο ξενοδοχείο Ikion στον πανέμορφο κόλπο Στενή Βάλα στην Αλόννησο.


Τηλ: 24240 65158 ,
www.ikiondiving.gr

nature1.jpg